İŞ SAĞLIĞI, GÜVENLİĞİ ve EĞİTİM DAİRE BAŞKANLIĞI
1-DAİRE BAŞKANLIĞI TEŞKİLATI, TEÇHİZATI ve MUAMELAT HİZMETLERİ
1. Daire Başkanlığı Teşkilatı
İş Sağlığı, Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı, kanun tüzük ve yönetmelikler çevresinde üretimin daha güvenli yapılması amacına yönelik Kurum yer altı ve yerüstü işyerlerinde İş Sağlığı, Güvenliği ve ile ilgili denetim, gözetim ve eğitim görevlerini yerine getirir. Dünya madencilik teknolojisindeki iş güvenliği ve eğitime ilişkin gelişmeleri izleyerek bunların uygulanması için gerekli çalışmaları yapar.
İş Güvenliği Daire Başkanlığı; 24.10.1985 tarih ve 409 sayılı Yönetim kurulu kararıyla, Genel Müdür Yardımcılığına (Teknik – Üretim) bağlı olarak kurulmuştur. İş Güvenliği Daire Başkanlığı; Bir Başkan, Üretim-Denetim Şube Müdürlüğü, Araştırma Geliştirme Şube Müdürlüğü, Elektro Mekanik Şube Müdürlüğü, Muamelat servisi, Tahlisiye İstasyonu ve Araştırma Merkezi Laboratuarından oluşmuştur. Yönetim Kurulunun 01.12.1999 tarih ve 380 sayılı kararı ile TTK Kuruluş Görev ve Çalışma Esasları Yönetmeliğinde ve Teşkilat şemasında değişiklik yapılarak Eğitim Daire Başkanlığı, görev kadro ve yetkilerine ait bölümleri iptal edilerek bünyesinde yer alan Eğitim Şube Müdürlüğü İş Güvenliği Daire Başkanlığına bağlanarak İş Güvenliği Daire Başkanlığının bir şubesi olarak teşkilatlandırılmıştır. Yönetim Kurulu’nun 01.12.1999 tarih ve 380 sayılı kararı ile İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı olarak isim değişikliği yapılmıştır. Yönetim Kurulunun 21.07.2000 tarih ve 226 sayılı kararı ile Alevsızdırmazlık Test İstasyonu Şube Müdürlüğü ALSz Baş Mühendisliği olarak İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına Bağlanmıştır. İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı, Kasım 2000 tarihinde Eğitim Tesislerine taşınmıştır. İşletmeler Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Laboratuar Şube Müdürlüğü (Kimya Laboratuarı) 05.02.2004 tarihli Genel Müdürlük olurları ile İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığına bağlanmıştır. İşletmeler Daire Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Çevre Baş Mühendisliği Kimya Laboratuarına bağlanarak Laboratuar ve Çevre Müdürlüğü olarak isim değişikliği yapılmıştır. Yönetim Kurulunun 03.07.2009 tarih ve 268 sayılı kararı ile Laboratuvar ve Çevre Birimleri ayrılarak Çevre Şube Müdürlüğü oluşturulmuştur. Yönetim Kurulu’nun 30.10.2009 tarih, 354 sayılı kararı ile Çevre Şube Müdürlüğü’nün adı Çevre ve Kalite Şube Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir. TTK Yönetim Kurulu’nun 22.03.2012 tarih ve 108 sayılı yazıları ile Arge Şube Şube Müdürlüğü adı, ALSz şube Müdürlüğüne dönüştürülmüştür. ALSz Şube Müdürlüğününün, Ürün belgelendirme Baş Mühendisliği ve Test Baş mühendisliği adı altında iki alt birim oluşturulmuştur.
İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı organizasyon şeması Tablo1.1 ‘de Personel Durumu Tablo 1.2’de, Müessese ve tahlisiye istasyonlarında görevlendirilen iş güvenliği personel durumu Tablo 1.3’ de verilmiştir.
TTK, Türkiye’de kendi iş güvenliği örgütünü kuran ilk kurumdur. Ocak kompleksinin büyüklüğüne bağlı olarak her 15 yeraltı işçisine bir maden mühendisi düşecek şekilde eleman istihdam edilmektedir. Kurumda Ağustos 2013 sonu itibari ile 497 teknik eleman mevcuttur. 280 mühendisten 20’sı yevmiyeli mühendis statüsünde olup, bu teknik elemanlardan 91’i sözleşmeli statüde, 46 sı yevmiyeli statüde olmak üzere toplam 137 maden mühendisi mevcuttur. 181 teknikerden 150 si yevmiyeli statüde tekniker olarak görev yapmaktadır. 750 tahlisiye personelinden 100’ü tahlisiyeci mühendistir. İş güvenliği servislerinden toplam 68 teknik eleman (mühendisi+tekniker) görev yapmaktadır. Maden mühendislerinden%21’ i maden nezaretçilerinden (47’ si iş güvenliğinde, 20’si tahlisiye istasyonlarında olmak üzere) % 17’si doğrudan iş güvenliğinde görev yapmaktadır.
İş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı; Kanun, Kararname, Tüzük ve Ana Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Kurum
ve bağlı Müesseselerin yeraltı ve yerüstü işyerlerinde üretimin sağlıklı ve güvenli bir şekilde yapılması amacına yönelik denetim ve gözetim görevlerini yerine getirir. İş sağılığı, güvenliği ile ilgili tehlikeleri tespit eder. Riskleri belirler, değerlendirir, riskleri kabul edilebilir kılmak için gerekli önlemleri alır. Kaza olaylarınıyerinde inceler, tekerrürünü önlemek için çağdaş, bilimsel, teknik yöntemlerle çözümler geliştirir, uygulanmasını sağlar ve bu konularda politikalar oluşturur. ISG ile ilgili tavsiye ve önerilerde bulunur. Çalışanların eğitilmesini sağlar. Dünya madencilik teknolojisindeki iş sağlığı, güvenliği ve eğitime ilişkin gelişmeleri izler, bunların uygulanması için gerekli çalışmaları yapar.
Kurum iş güvenliği hizmetleri, Genel Müdür Yardımcılığına (Teknik -Üretim) bağlı iş Güvenliği ve Eğitim Daire Başkanlığı, Müessese Müdürlüğüne bağlı İş Güvenliği Şube Müdürlükleri vasıtası ile yürütülür. Daire Başkanlığı bu hizmetleri bağlı Denetleme Şube Müdürlüğü, Ar-Ge Şb Müdürlüğü, Eğitim Şube Müdürlüğü, Laboratuvar Şube Müdürlüğü, Çevre ve Kalite Şube Müdürlüğü, Merkez Tahlisiye İstasyonu , Ar-Ge Laboratuvarı ve ALSz Test İstasyonu vasıtası ile yerine getirir. İş güvenliği sorumluluğu; kurumun tüm kademeleri için geçerli olan bir sorumluluktur. Yönetim yapısı içinde ayak nezaretçisinden ocak şefine, vardiya mühendisinden, Genel Müdür’e kadar herkes güvenlikle ilgilidir.